Избелване на зъбите

10 важни факта за зъбното избелване

1. Избелващите пасти за зъби

Избелващите пасти за зъби могат да направят зъбите ви да изглеждат малко по-бели премахвайки повърхностни оцветявания, но те всъщност не избелват зъбите. Основният цвят на зъбите се определя от дълбокоразположения дентин, а не от повърхностните оцветявания. Избелващите пасти могат да се използват за поддържане на свеж бял цвят на зъбите след избелване в кабинета.

2. Корони и пломби

Цветът на стари оцветени фотополимерни пломби, порцеланови корони, мостове и фасети остава непроменен след избелването на зъбите. Това е особено забележимо по предните зъби и често се налага подмяна на старите фотополимерни пломби след избелването на зъбите.

3. Колко по-бели зъби?

Зъбното избелване има различен ефект върху различните видове зъбно оцветяване. То е много по-ефективно при кафеникаво-жълто оцветени зъби, където може да се постигне силно изсветляване, но нямат значителен ефект върху сивкаво оцветени зъби, както и такива с особени медикаментозни оцветявания ( тетрациклинови оцветявания ). При упоритите тетрациклинови зъбни оцветявания се прилага друга техника състояща се от серии редуващи се манипулации продължаващи между 3-6 месеца, за да се постигне истински резултат. При такива пациенти използването на повечето конвенционални системи за домашно и офис избелване не водят до никакъв реаултат.

4. Офис или домашно избелване

Системите използвани от стоматолозите за офис избелване съдържат много по-висока концентрация избелващ агент и затова резултата е по-бърз и видим, както и дълбочината на избелване. Използването на различна концентрация избелващ агент зависи много от вида им, дали е карбамид пероксид или хидроген пероксид. Вторият е много по-ефективен, изисква по-малко време на престой върху зъбите и води до по-бърз и стабилен избелващ ефект.

5. Почистване на зъбите

Прецизното професионално почистване на зъбите от зъбен камък, налепи и повърхностни оцветявания е задължително преди всяко избелване. Така се осигурява пряк контакт на агента със зъбната повърхност. Наблюдаваните понякога „по-тъмни“ зони в междузъбните пространства след избелване не се дължат на непроникване на гела, а на пропуск в почистването им от тъмни налепи преди процедурата. Особено внимание трябва да се отдели на почистването при активни пушачи, които натрупват много катрани по зъбите. За да засилите ефекта, дори на домашното избелване, е нужно преди това обезателно да посетите кабинета за професионално почистване и полиране, а след завършване на избелването и за процедура по локална флуоризация на зъбите.

6. Избелване. Кога?

Избелването се провежда преди всички останали естетични процедури. Ако имате нужда от подмяна на стари пломби и корони, то избелването трябва да предхожда тяхната смяна. Това се прави с цел да се установи краен цвят на зъбите, който да се използва за определяне на новия цвят на новите фотополимерни пломби или порцеланови корони или фасети.

7. Състояние на венците

Нужно е преди избелване да имате здрави венци без признаци на възпаление или заболяване. Преди да се пристъпи към промяна цвета на зъбите е добре да се излекуват венечните проблеми. Ако имате гингивит, то лечението му, след посещение в кабинет и провеждане на нужните манипулации и медикаментозно лечение, отнема около 10 дни.

8. Трайност

Офис избелването води до извличане на пигментите от дентина и до пълна промяна на зъбния цвят. Тази промяна е трайна и няма начин зъбите да възвърнат първоначалния си цвят. Лекото потъмняване, което се появява след няколко години, се дължи на повърхностни оцветявания, които лесно се премахват с почистване и полиране на зъбите, както и след едно „опресняващо“ цвета домашно избелване. Избелването не бива да се прави безразборно или без надзор от личния ви стоматолог.

9. Колко по-бели?

Степента на избелване на зъбите се контролира и може да се постигнат различни нюанси. Крайният цвят на зъбите зависи както от това от какъв цвят стартира избелване, така и от цвета на кожата на лицето, очите и косата. Дори леко избелване при по-тъмни хора създава забележим ефект, и обратно, при хората със светли кожи, очи и руси коси е нужно много по-знчимо избелване, за да се постигне същия визуален ефект. Така че процедурата не е еднаква за всички, а изисква съобразяване с много детайли, за да се постигне наистина задоволителен и най-вече естествено изглеждащ резултат. Избелените зъби трябва да създават усещане за естествен, равномерен, млечнобял цвят на зъбите, без ефект на „заслепяване“, характерен за преизбелените зъби. Има разлика във вижданията колко бели трябва да са зъбите. В САЩ, където избелването е доведено до степен на мания и красивите, подредени и свръхбели зъби са символ на успех, здраве и състояние, силното избелване е нормално, докато в Европа този тип избелване се приема за „неестетично“ и се цели много по-мек избелващ ефект.

10. Цена

Избелването на зъбите е процедура от областта на естетичната стоматология и никъде по света тя не се покрива от здравната вноска или застраховка. Цената му варира в зависимост от използваната система за избелване, както и от кабинета в който го провеждате. За България цената на офис избелването варира от 400-800 лв., а за домашните системи е в порядъка на 100-350лв. В Европа цените на професионалното избелване на всички зъби с последно поколение система е 660 €. 

You Might Also Like