Избелване на зъбите

11 въпроса за избелването на зъбите

Въпреки засиления интерес към избелването на зъбите и изписаното в мрежата, нормално е да имате въпроси за процедура, която още не сте правили и най-вече доколко безопасна и ефективна е тя, кога е удачно да я предприемете. Избелването на зъбите е рутинна естетична процедура, прилагана от десетилетия в западните страни и най-вече в САЩ, където пациентите са по-информирани за него. Избелването вече е доста популярна и в България и в следващите редове ще намерите систематизирани голямо разнообразие от въпроси, касаещи избелването, които пациентите често задават на стоматолозите.

Болезнено ли е избелването?

Избелването е напълно безболезнено. Вероятно това е най-приятната и свързана с използването на най-малко инструменти стоматологична манипулация. Преди нея всички меки тъкани ( устни, венци, език ) се изолират, за да нямат досег с избелващия гел, а по време на самата манипулация чувствате зъбите си нормално.

Безопасно ли е избелването?

Един от често задаваните въпроси е доколко избелването има ефект върху здравите зъби и дали ги уврежда по някакъв начин. След повече от 30г. наблюдение върху ефекта от избелването, както и при наличието на усъвършенствани и перфектно дозирани избелващи системи днес, може със сигурност да се каже, че при избелването няма никакъв риск от увреждане на зъбите. Зъбният емайл не се променя, не настъпва деминерализация и от зъбите не се извличат минерални субстанции. Дори старите и недотам добре дозирани избелващи системи, които често водеха до „преизбелване“ на зъбите и до продължителна чувствителност след това се оказа, че нямат вреден ефект. Това е така, тъй като активната съставка в избелващия гел е водороден пероксид, който се разгражда до вода и активен кислород. Водородният прекис се използва повече от 50г. в стоматологията за избелване на зъбите и досега няма установени дълготрайни негативни ефекти върху тях. Затова в класацията на козметичните манипулации избелването е най-безопасната процедура. В някои случаи избелването на зъбите се прави дори на деца за корекция на потъмнели зъби, за да не страда самочувствието им, особено в ранния пубертет, когато акцентът върху външния вид започва да играе все по-голяма роля.

Има ли странични ефекти?

Единственият страничен ефект след избелването на зъбите, който се появява при около 80% от пациентите, е повишената чувствителност на зъбите към топло, студено и кисело в рамките на 24 часа след процедурата. Бързото отшумяване и липсата на болка често карат пациентите почти да не го забелязват и отчитат като страничен ефект или дискомфорт.

Колко ще се избелят зъбите ми?

Това зависи от изходния цвят на зъбите ви, от големината им, вида на оцветяването, както и от възрастта. Най-точен отговор ще получите след консултация със стоматолог, на която да се определи и най-подходящата система за избелване според персоналните особености на зъбите ви. Няма задължителен стандарт с колко нюанса по-бели следва да станат зъбите, крайният резултат зависи от много фактори и се определя индивидуално.

Колко е траен ефектът от избелването?

Колко е  „трайно“ избелването зависи от няколко фактора. Основният ефект от избелването е стабилен до 3-4 години, като след него е нормално зъбите леко да потъмнеят. Единственото сигурно е, че цвета на зъбите никога няма да се върне към първоначалния. Ефектът зависи от много фактори, най-вече от консумацията на храни и напитки съдържащи оцветители, както и от катраните от цигарите  при пушене, но и от хигиенните навици и редовното миене на зъбите. Практиката показва, че по желание след 3-тата година може да се проведе едно „поддържащо избелване“, което се прави в домашни условия със система за домашно избелване и цели да запази стабилен постигнатия чрез офис избелването цвят.

Колко бързо се оцветяват зъбите отново?

Съществува мит, че зъбите се оцветяват по-бързо след като бъдат избелени. Няма възможност това да се случи, дори се наблюдава обратен ефект – зъбите изсветляват още до 3 дни след избелването, тъй като активната съставка има продължаващ избелващ ефект. В първата седмица след процедурата е препоръчително да се избягва консумация на храни съдържащи естествени пигменти, както и такива с кисело pH – цитрусови плодове и фрешове, ябълки, както и прекомерно количество захар, тъй като в устата тя се разгражда до органични киселини, а те имат дразнещ ефект.

Колко често може да се повтаря избелването?

След първоначалното избелване, чийто ефект трае около 3 години, едва тогава се налага повторно „поддържащо избелване“. Понякога някои пациенти предпочитат избелването да се повтаря по-често. Установено е, че това може да се прави всяка година без странични ефекти. В случаи на „дълбоко избелване“ ( deep whitening ) се преминава през поредица от комбинирано прилагане на няколко поредни офис и домашни избелвания в период от 6 месеца. Тази практика е доста популярна в САЩ и има за цел постигане на свръхбели зъби.

Кога не се прави избелване?

Избелването е естетична манипулация и обикновено е част от цялостен естетичен план. Нужно е да знаете, че на избелване подлежат естествени здрави зъби. Допълнително след него може да се наложи подмяна на стари фотополимерни пломби, особено във фронта, както и емайлопластика на наличните зъби, за да придобият естествени и хармонични пропорции.

Избелват ли се умъртвени зъби?

Много често срещано е оцветяването на умъртвени зъби в червеникаво или кафеникаво, особено в шиечната им област близо до венеца, което се дължи на цвета на старите каналопълнежни пасти, както и на продуктите от разпада на хемоглобина от капката кръв изтичаща при изваждането на нервите. Дори зъбът да се възстанови с пломба след време той потъмнява и губи естествения си вид. В тези случаи се провежда т.нар. „вътрешно избелване“, което цели обезцветяване на зъба отвътре и последващото му възстановяване. Извършва се в няколко посещения при които се поставя концентриран избелващ гел в кухината на зъба, оставя се да действа в продължение на няколко дни, като периодично се подменя и се проследява постигнатият цвят. Накрая зъбът се възстановява с естетична пломба.

Променя ли се цветът на фотополимерните пломби и порцелановите корони след избелване?

Изкуствените материали в устата, които заместват изгубени зъбни тъкани, не се влияят от избелването. Порцелановите корони имат фиксиран цвят, който се постига в процеса на печене на порцелана и не подлежи на промяна. Фотополимерните пломби с времето ( в рамките на 2-4 години ) потъмняват, тъй като поглъщат оцветители от храната. Именно това налага сравнително честата им подмяна на няколко години. Ако имате порцеланови корони или пломби във фронталната област, то след избелването ще се наложи те да бъдат подменени. Когато обаче това е част от цялостен естетичен план, избелването се извършва винаги в началото, за да се фиксира краен цвят според който ще се изработят порцелановите корони/порцеланови фасети, както и ще се определи цвета на използвания фотополимер.

Безопасно ли е избелването по време на бременност?

Няма проучвания дали избелването оказва влияние при бременност или по време на кърмене, но е добре да отложите тази процедура за след края на майчинството си.

Избелването на зъбите има своите конкретни показания и възможности, има и случаи, когато то не е ефективно или не носи удовлетворителни резултати. Тогава може да се пристъпи към изработването на порцеланови фасети, особено, когато става дума за тежко тетрациклиново оцветяване на зъбите или флуороза, където избелването е безсилно.

You Might Also Like