Естетична Стоматология

Видове усмивки

Естетичното чувство е водещо в стоматологичната професия доколкото тя е отговорна за изгледа на усмивката и впечатлението, което създаваме. Преди всяка козметична интервенция в устата се прави подробен анализ на пропорциите на зъбите, устните, лицето и очите. Понякога е нужно това да се направи на модел, извън устата, където се измерват дължините и ширините на зъбите, пресмятат се пропорции и се намират несъответствия, които ни насочват към нужните корекции. Начинът по който изглеждаме е пряко свързан с успеха в социалното общуване. За да придобиете по-подробна ориентация за възможностите на естетичната стоматология са описани най-често срещаните категории усмивки.

Има три основни типа усмивки като всеки един от тях се подразделя на вариации в зависимост от индивидуалните особености.

Секси усмивка (the sexy smile)

Най-отличителният белег на секси усмивката е осезаемата разлика в дължините на централните и странични резци. Това са и едни от първите постоянни зъби, които се появяват във видимата част и тяхната дължина определя до голяма степен външния ни вид. На несъзнателно ниво по-дългите централни резци се асоциират с усещането за младост и сексапил. Те винаги придават на усмивката свеж вид и правят човека младолик и чаровен. След съоветен анализ на пропорциите на зъбите те могат да бъдат моделирани така че да придобият този вид.

При секси усмивката централните резци са значително по-дълги (до 1,5-2мм) от страничните. Тя придава на човека:

 • младо и свежо излъчване;
 • създава чувство за увереност;
 • чар;
 • излъчва топлина и добронамереност;
 • подчертава добре очите ( „смеещи се очи“ ) и центрира погледа на събеседника ни в зоната на носа и брадичката;
 • изключително добре подчертава формата на по-изпъкнали, месести и атрактивно изглеждащи устни;
 • коригира оптично недотам добре оформени скули.

Естетичното моделиране на такава усмивка с помощта на порцеланови фасети или директни възстановявания е удачно при млади и много социални хора, артистични натури, хора с по-издължено лице, младолики и често усмихващи се.

Изтънчена усмивка (the sophisticated smile)

Изтънчената усмивка се характеризира с „равна линия“ на горните зъби. На горната снимка се вижда „създаването“ на подобна усмивка с помощта на порцеланови фасети. Вижда се значителната разлика „преди“ и „след“. Изтънчената усмивка придава усещане за улегналост, зрялост, интелект, воля и твърд характер. Придава на човека следните характеристики:

 • улегнал, успял и зрял вид;
 • „интелигентно излъчване“;
 • излъчване на авторитет и професионалист;
 • поставя акцент върху долната част на лицето;
 • увеличава оптично ширината на долната част на лицето;
 • създава респект.

При пробива на постоянните резци те изглеждат неравни, но с възрастта поради абразията ( изтриването ) на зъбите дължините им се уеднаквяват. Така този вид усмивка се смята за характерен при по-зрялата възраст, затова с вида си вдъхва доверие, зрялост, сила, увереност и изтънченост, както и опитност. Много често изтънчената усмивка се предпочита от деловите хора, както и тези на които им се налага да водят преговори бидейки убедителни и вдъхващи доверие, умереност, респект и отговорност. Удачна е при хора с делови и управленски професии, адвокати, съветници и политици, както и при хора с овално или правоъгълно лице.

Спортен тип усмивка (the sporty smile)

Този тип усмивка се намира някъде по средата между предните два описани, като при нея дължината на централните резци е съвсем малко по-голяма ( до 1,2 мм ) от тази на страничните резци. Характерни са заоблените върхове на кучешките зъби, които не създават усещане за агресивен и остър вид на лицето.

Спортният тип усмивка създава силно внушение за топло излъчване, съчетано с недотам прекомерна сериозност, нито излишна фриволност, която е приоритет на секси усмивката.

Много шоу звезди, както и филмови актьори я предпочитат, тъй като пасва достатъчно точно на разнообразните роли, които им се налага да играят. Тя е подходяща и от друга гледна точка –  може да изглежда както изтънчена, така и секси в зависмост от поведението, мимиката, грима и обстановката.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ > Какво е smile design? Как се постига съвършена усмивка? <

Фактори, които повлияват дизайна на усмивката

❶ Формата на лицето

С много малки корекции в дължините на зъбите може да се постигне поразителен оптичен ефект в умекотяването на различни лицеви диспропорции. Например, при издължено лице има нужда да се акцентира върху ширината на лицето, за да изглежда то по-овално.

Едно овално лице може да бъде „издължено“ с промяна на дължините на резците. Когато искаме да подчертаем лицевата симетрия, фомата на носа, както и да изпъкнат устните и брадичката, човек се нуждае от по-акцентирани централни резци, които фокусират вниманието в осевата ( срединна ) лицева линия.

❷ Вашите очаквания за външния вид

Начинът по който искате да изглеждате пред другите също е определящ. Изтънчената усмивка ви придава повече интелигентно излъчване, зрялост и увереност, като създава и респект. Секси усмивката ви прави по-атрактивни, топли, пълни с енергия, младолики и целеустремени. Изборът зависи от начина ви на живот и имиджа, който се опитвате да налагате.

❸ Възрастта или колко възрастни искате да изглеждате

Издължените резци придават младежки вид и ви карат да изглеждате по-млади. Това е и част от т.нар. „younger effect“, който се преследва при възстановяване на зъби с порцеланови фасети при хора над 55г. Чрез него лицето се „подмладява“ средно с 5-10г. Противно на това, по-плоската линия на зъбните ръбове, както и по-наситеният цвят на зъбите правят изгледа на човека по-зрял и сериозен, като му „добавят“ години.

You Might Also Like