Естетична Стоматология

Разбира се, че усмивката е най-важна!

Съмнявали ли сте се, че усмивката е най-атрактивната и забележима част от нас и закономерно привлича като магнит погледите първо върху себе си? Сега може да видите това привличане в цифри!

47% от хората забелязват първо усмивката, когато срещнат някой! А колко по-важно за първото впечатление е тя в този случай не е нужно да подчертаваме!

Очите и косата, които са безусловен фаворит на всяка една жена, държаща на външния си вид, заемат много по-задни места. Изразителността на очите, тяхната форма и цвят заемат почетното „сребърно“ място с 31%, следвани от телесната миризма и облеклото, и едва на последно място е косата.

Според това проучване основното внимание на хората около нас е съсредоточено почти изцяло върху лицето ни. Точно 78%! Лицето „поглъща“ почти цялото внимание на всеки, който ни види за пръв път. Това е потвърждение на важността от естетичната и козметична хармония на лицето, неговите пропорции, устните, устата и зъбите, линията на усмивката, пропорциите, цвета и формата на зъбите.

Доказано е, че дори почти незабележимите промени на формата и цвета на зъбите веднага слагат отпечатък на цялостното излъчване на лицето и тези естетични „тайни“ се ползват за постигане на свеж и подмладен вид, на балансиран и уверен изглед. Дизайнът на усмивката ( smile design ) не е просто едно сляпо следване на древните пропорции за идеално тяло, а съвсем естествена част от всяко качествено стоматологично лечение.

Едно маркетингово проучване, изследващо начина на търсене на продукти по рафтовете на супермаркетите, стига до съвсем странично, неочаквано и удивително откритие – през по-голямата част от времето, докато човек се разхожда в един магазин и търси какво да купи, той всъщност не гледа продуктите, както би им се искало на повечето търговци, а всъщност оглежда другите хора. Това само потвърждава недоказаната истина, че бидейки социални същества ние непрестанно търсим около себе си себеподобни и ги наблюдаваме, сравняваме се с тях, но първо търсим най-информативната част от тялото – лицето! Неговото изражение е отпечатък на всичките вътрешни състояния, емоции, мисли и намерения!

От най-ранна и съсем неосъзната детска възраст, ние правим именно това –  научаваме се да „разчитаме“ различни мимики и после да им подражаваме. Децата се ориентират за смисъла на това, което им казваме, много повече по изражението на лицето ни и интонацията на гласа, отколкото от смисъла на думите, с които ги подканяме да свършат нещо. Преди да проговори езика на думите, човек се научава да разчита езика на тялото, но после се доверява много повече на езика.

Не бива да забравяме, че човек е познаваем чрез своите проявления и неслучайно големият познавач на човешкото поведение Дейл Карнеги казва:

„Съществуват четири, и само четири, начина, по които контактуваме със света. Въз основа на тези четири допирни точки околните ни оценяват и класифицират: какво правим, как изглеждаме, какво казваме и как го казваме.“

You Might Also Like