Терапия и кореново лечение

Фотополимерни пломби

Кариесът се предизвиква от бактерии, населяващи зъбната плака, които могат да разграждат захарите от храната до органични киселини. Тяхното действие постепенно отслабва емайла и успява да го преодолее, навлизайки в мекия и лишен от защита дентин, където процесът се развива много по-бързо. Така накратко може да се опише образуването на „дупка“ в зъба.

Много често пациентите “чакат” “малкия” кариес да се развие до “по-голям”, за да посетят кабинета, вярвайки, че ограничените кариозни огнища не могат да се лекуват. Това е абсолютно погрешно – в колкото по-ранен етап на развитие се улови кариесът, толкова по-малко тъкани ще бъдат загубени. Началният, а често и по-напреднал кариес нямат никакви субективни симптоми, поне докато не достигнат до доста дълбоки части на зъба, разположени близо до пулпата, където се появява чувствителност от сладко, студено и топло. Често на този етап почти 1/2 до 2/3 от целия зъб са „изядени“ от кариес, а жизнеността на самия зъб е под въпрос. Немалка част от случаите са вече с хроничен пулпит, което налага депулпиране ( „умъртвяване“ ) на зъба, лечение на кореновите канали, запълването им, поставяне на коренов щифт и изграждане на зъба, а нерядко и поставяне на корона. Така от един наглед „безобиден“ кариес, който сме пренебрегнали, се стига до почти пълно унищожаване на зъба. Съвсем не е за пренебрегване и финансовата страна на това поведение. Пълно възстановяване на един зъб с всички описани процедури е поне 4-5 пъти по скъпо от изработването на една пломба, когато процесът е хванат навреме. Затова ролята на профилактиката в страните с добре организирани и работещи здравни системи има реални измерения, които спестяват на пациентите, а и на самата система много финансови ресурси, като в същото време спомагат за по-доброто здраве.

Веднъж появил се, кариесът не търпи обратно развитие, нито може да „изчезне“, ако не му обръщаме внимание. Напротив – нуждае се от бързо и качествено лечение. Лечението на кариеса включва пълно отстраняване на кариозната маса до здрава тъкан и възстановяване на дефекта с изкуствен материал, който може да бъде:

  • фотокомпозит / фотополимер
  • амалгама
  • инлей ( златен, керамичен или фотополимерен )

Съвременната стоматология разполага с голямо разнообразие от фотокомпозити с различно приложение. Най-общо те се разделят на два вида според предназначението си:  за фронтални зъби и за задни (дъвкателни) зъби. Първите се предлагат в специални разцветки, за да задоволят високите естетични изисквания във видимата област, както и притежават добра полируемост, наподобявайки блясъка и гладката повърхност на естествените зъби, а вторите отговарят на по-високи механични изисквания, доколкото задните зъби са подложени на сериозни натоварвания по време на дъвчене и имат нужда от много устойчив материал, който да не се разруши, счупи или изтърка.

Фотокомпозитното възстановяване представлява послойно нанасяне на различни цветове фотокомпозитни маси с цел да се уподоби естествената слоеста структура на зъбите. На долната поредица от снимки се вижда един неправилно възстановен ръб на резец (снимка ляво), който прозира като сив участък.

Следващите две снимки показват друг случай на правилно възстановен отчупен ръб, където е използван послоен метод ( putty matrix technique ) и са нанесени няколко фотокомпозитни маси.

При дълбоки дефекти като този случай показан по-долу са нужни повече слоеве от различни цветове, за да се постигне приемлив резултат. В този случай са използвани 5 различни цвята, които са поставяне слой по слой, за да се постигне равномерен цвят и дълбочина и да се избегне ефекта на „кръпката“.

Фотокомпозитите за задни зъби отговарят на по-високи механични изисквания, тъй като натоварването там, особено в областта на 5ти, 6ти зъб е многократно по-голямо ( над 150 kg/cm2 ) и в материала бързо настъпва механична умора, водеща до спукване или отлепване на фотополимерната пломба от зъба. Съответно и послойната техника, която се използва е друга, за да се постигне най-оптимално разпределение на силите при дъвкане и да се избегне отчупване на ръбове от пломбата или разлепването й.

f3 f4

Подменена стара амалгамена пломба с фотокомпозитна послойна пломба с отлично възстановен контакт със съседния зъб. Много често в практиката се среща неправилно възстановен контакт със съседен зъб, което винаги създава проблем с лежащия под контакта венец, създавайки предпоставики за развитието на пародонтално заболяване.

Наличието на т.нар. „балкон“ пломби, които излизат извън контура на естествения зъб, е проблем който се нуждае от корекция. На следващото видео, в две части, е демонстрирана подмяната именно на такава пломба. Може да видите как става отстраняването на стари пломби и колко трудоемко е това в повечето случаи, а във втората част на видеото е показана техниката за послойно възстановяване с фотокомпозити.

You Might Also Like