Новости в стоматологията

Нова бактерия населява човешката уста

Въпреки огромният напредък на медицината, все още не са изяснени доста от интимните механизми на развитие на немалко заболяванията. Заболяванията на венците все още не спират да изненадват изследователите, а ключовите открития променят кардинално разбиранията ни за тях.

Не е случайно, че съвременните концепции нямат много общо с това как са приемани и лекувани тези заболявания преди 30-40 години.

Трудностите се пораждат и от огромното разнообразие от микроорганизми, които населяват устната кухина – повече от 600 вида. Откриването на всеки нов вид бактерия насочва вниманието в нова посока на търсене, тъй като може да помогне в разгадаване на причините за развитие на заболяванията на венците и кариеса.

Откритието е направено след изследване на здрави и патологични тъкани от устната кухина и в тях е намерен нов вид бактерия – Prevotella histicola, която досега не беше известна. Новата бактерия е захаролитична, което означава че разгражда захарите попаднали в устата до киселини – оцетна и сукцинитова киселина, както и изовалерианова и млечна. Бактерият е анаеробен, което означава, че може да живее без кислород и да се развива без проблем в дълбоки джобове или кариозни лезии.

Екипът направил откритието е ръководен от проф. William Wade от King’s College London Dental Institute. Ето как коментира своята работа:

„Бактериите са едни от най-многочислените обитатели на устата: има по 100 милиона от тях във всеки милилитър слюнка и повече от 600 различни вида бактерии, които населяват устата. Едва около половината от тях са описани и наименувани и нашата цел е да се опитаме да опишем и изследваме новите видове.“

Тъй като този вид бактерии са открити както в здрави, така и в туморни тъкани в устата, професор Уейд допълва:

„Интересното е, че тези бактерии са открити както в здрави, така и в туморни тъкани. Това потвърждава предишни изследвания, показващи способността им да проникват във всички тъкани и клетки разположени в устата.“

Заболяванията на венците ( гингивит и пародонтит ), както и кариесът, са най-разпространените инфекциозни заболявания при човека, които се причиняват от нормално живеещи в устата микроорганизми, които се променят и вредят. Но преди да се разгадае механизма на действието им е нужно да се знаят кои са тези бактерии. Това ще помогне за изнамиране на нови лечебни методи, както и нови медикаменти и ваксини за повлияването им.

You Might Also Like