Хигиена и Профилактика

Грижата за зъбите намалява риска от преждевременно раждане с 50%

Един от сериозните проблеми с бременността в модерното време е все по-големият риск от преждевременно раждане. Причините за това са много, но съвсем наскоро се установи още една от тях.

Според много мащабно проучване на Aetna и Колумбийския колеж по дентална медицина, жени, които са били лекувани стоматологично преди или по време на бременността си имат по-малък риск от преждевременно раждане, както и да родят дете с малко телесно тегло, от тези, които са имали неизлекувани проблеми.

Проучването е проведено в рамките на 3 години и обхваща над 29 000 бременни жени, като целта му е да се установи дали съществува връзка между денталното лечение и изхода от бременността, здравето на детето и майката.

Установява се много ясна връзка, която показва, че грижата за зъбите намалява с близо 50% риска от преждевременно раждане.

„Резултатите от това изследване са сериозен сигнал за важността, която стоматологичното лечение има, особено за онези желаещи да дадат начало на нов живот“ казва д-р Мери Конисела

Това също така е доказателство за важната роля на редовните профилактични манипулации и прегледи, които явно водят до по-добро здраве на новородените и майката, а и са свързани с по-малки разходи по лечението на по-сложни стоматологични проблеми.

„Изследванията в тази област тепърва започват, но това показа ясно, че стоматологичното лечение има много силен защитен ефект и води до нормални раждания на здрави деца при жени без зъбни проблеми“ е заключението на д-р Дейвид Алберт от Колумбийския университет, който е участвал в проучването.

Ето какво ви съветваме

  • Едно от първите неща след като една жена установи, че е бременна, е да посети своя зъболекар за пълен профилактичен преглед и отстраняване на всички налични или потенциални проблеми
  • Най-удачен период е началото на бременността ( първите 3 месеца ), за да се избегне извършване на манупилации изискващи упойка в по-напреднала бременност
  • Поради спецификата на хормоналните и метаболитни промени по време на бременност, нормално се появяват проблеми като т.нар. гингивит на бременните ( кървене на венците ), както и по-чести кариеси, все състояния, които изискват намеса на зъболекар

Препоръчително е в рамките на своята бременност жената, заедно с другите консултации, които провежда, да посети и личния си дентален лекар поне два пъти, за да се проследи състоянието на зъбите и венците й.

You Might Also Like