Новости в стоматологията

Плодовите фрешове увреждат зъбите

Учени от Eastman Institute са провели изследване, за да определят дали избелващите гелове и агентите в тях имат негативен ефект върху зъбите. Изследвали са ефекта на 6% водороден прекис, най-използваната съставка. Интересното е, че в хода на изследването е станало ясно, че неговия ефект върху зъбите е толкова пренебрежим в сравнение например с киселините съдържащи се в плодовите фрешове. Особено вреден се е оказал портокаловият сок, който силно деминерализира емайла, намалява твърдостта му и води до разграпавяване.

Това е важен факт предвид на множеството диети и хранителни режими включващи пресни плодове и плодови сокове от цитруси. Техният сок, особено на портокалите, лимоните и грейпфрута, се е оказал с висока киселинност и силно агресивен по отношение на емайла на зъбите.

Сега учените разполагат със сканиращ микроскоп с чиято помощ са отчетени промените на микро ниво. Заключението от изследването е: „Киселините от плодовите фрешове са толкова силни, че буквално разтварят зъбния емайл“. Тези заключения са публикувани и в авторитетното списание Journal of Dentistry.

Емайлът макар и най-твърдата субстанция в човешкото тяло не е неповредима. Изграден от минерал наречен хидроксилапатит или кристален калциев фосфат, той е много устойчив както на дъвкателните сили, неподатлив на изтриване и въздействия от съставките на храната.

Заради химическия си състав той обаче е лесно податлив на атаки от киселини, каквито има в много органични продукти, като цитрусите, но също така и в газираните напитки, който съдържат слабата въглеродна киселина ( Н2СО3 ), от различните храни, в които има добавки на лимонена киселина и не на последно място от разпадните продукти на захарите, които са отново органични киселини.

Емайлът обаче е неустойчив на процеса на деминерализация, който настъпва в резултат на атакуването му от киселини – органични или неорганични, като най-чест техен източник са ферментиращите въглехидрати, които се съдържат в храните съдържащи захар. Химически този процес се изразява със следното химическо уравнение.

Ca10(PO4)6(OH)2(емайл) + 8H+(киселина) → 10Ca2+ + 6HPO42- + 2H2O

„Най-опасните“ храни са газираните напитки, захарните бонбони и близалки, плодовите цитрусови фрешове, киселите плодове. Газираните напитки, известни като soft drinks или pop soda и fizzy ( във Великобритания ), са измислени още през 1770г. от английския химик Джоузеф Пристли, който насища вода с въглероден диоксид и така я газира. По-късно е изобретена и машина за газиране за комерсиални цели и това поставя началото на ерата на тези напитки, така популярни сега.

Друг опасен агент е захарта от храната, която се усвоява от специфични бактерии населяващи нашата уста, наричани Streptococcus mutans, които произвеждат млечна киселина – тя „отключва“ процеса на деминерализация и бавно разрушава емайла чрез понижаване на pH в устата и на повърхността на зъбите.

Емайлът е изграден от 96% минерални съставки и покрива зъба отвън, неговата коронка, като е с различна дебелина в различните й участъци. Най-дебел е по режещите ръбове на зъбите, където е около 2,5мм и най-тънък в шийките на зъбите, където е част от милиметъра.

Същото проучване завършва със следното заключение: „Портокаловият сок намалява твърдостта на зъбния емайл с 84%“. В същото време не е била установена промяна в твърдостта и структурата му под действието на избелващите агенти. Това изследване потвърждава успешната практика от повече от 30 години при избелването на зъбите, но и изостря вниманието към вредата от някои традиционно „здравословни“ храни и напитки.

За да продължите да се любувате на вкуса на прясно изцедените плодове – пийте ги винаги със сламка, за да нямат никакво съприкосновение със зъбите и така да ги запазите здрави и без кариес за по-дълго време.

You Might Also Like