Новости в стоматологията

Сухите устни

Устните са най-атрактиваната част от лицето и заедно с изражението на очите и мимиката са отговорни за цялата палитра емоции, които можем да изразяваме.

Устните, за разлика от лицето, са покрити с много деликатна кожа, която не е толкова устойчива и има нужда от специално отношение и грижи.

Също така различни манипулации върху тях, най-вече попълването им с филъри ( хиалуронова киселина ), е нужно да се обмислят внимателно и да се направят много професионално, тъй като нерядко се стига до проблеми със сетивността, асиметрия и поява на възелчета в тях.

Един от най-честите проблеми са сухите устни. Състояние, което съвсем не е безобидно и води до образуване на възпаление и болезнено „цепване“ на ъглите на устните. Ъглите на устните са най-деликатното място и при изсъхването им са първите зони, които страдат.

Състоянието има медицинско название – ангуларен хейлит – и се появява най-често в сезоните, когато има смутена хидратация. Това може да се случи при сух климат, както през лятото, когато е горещо, така и през зимата. И в двата сезона, кожата страда от дехидратация и това най-лесно се вижда при устните. Липсата на достатъчен прием на течности води до дехидратация на целия организъм и оттам и на такива нежни части на тялото като устните, където това проличава най-бързо. Тогава е съчетано и със сухота в очите и устата. Непрекъснатото облизване и хапане на устните също е причина те бързо да се изсушат.

Сухите устни са напукани, белещи се, болезнени и покрити с изсъхнали кожички. Душането през устата влошава състоянието, както и приема на съдържащи алкохол напитки.

Поставянето на повече балсам за устни за да ги „овлажни“ не е лечение, когато ъгълчетата вече са зачервени, сухи и сцепени. Още повече, че на това място много бързо се развива ограничена гъбична инфекция, основно от гъбичката Кандида албиканс ( Candida albicans ) и лечението й може да отнеме седмици, тъй като има тенденция да хронифицира. Този проблем следва да се отграничи и от други проблеми по устните, като херпеса, който има много типична картина и протичане. Трябва да се изключат като причина и други общи заболявания, които имат като симптом сухи устни – автоимунни заболявания като синдром на Сьогрен ( при който има намаляване на секрецията на слюнчените и слъзни жлези ) и лупус; други кожни ( псориазис и лихен планус ) и ендокринни заболявания ( диабет и нарушения на щитовидната жлеза ).

Хубаво е, че има напълно натурално лечение на това състояние, но трябва да сте упорити.

Конкретната причина за поява на тези цепнатини не е установена, но се знае, че освен изсушаването на кожата, основна роля играе липсата на витамините от група B ( най-вече на рибофлавин – витамин B2 ), липсата на желязо или анемия, както и липсата на цинк.

Тези витамини и микроелементи могат да се набавят с хранителни добавки или от храни, които ги съдържат.

Значително количество витамин B2 се съдържа в зелените зеленчуци като марули, рукола и спанак. Един от най-сигурните източници е черния дроб, тъй като съдържа комплексно много витамини, а и желязо.

По-големи количества витамин B3 се съдържат в по-постните меса, ядките и зърнените храни. Включването им във вашата диета намалява силно риска от развитието на подобни проблеми с устните.

Набавянето на повече витамин B6 също е важно, а той се съдържа основно в зеленчуците –  карфиол, картофи и зеле. Ако обичате банани, то добре е да знаете, че те са изключително богати на този витамин.

Освен диетата всеки път подсушавайте добре раничките в ъглите на устните и ги покривайте с дебел слой балсам или вазелин. Мокренето им, както и влагата може да доведе до задълбочаване на инфекцията и неприятни усещания в продължение на 1-2 седмици. Особено важно е да направите това преди да заспите, тъй като нощно време устните се навлажняват от слюнката, а това пречи на оздравителния процес.

Междувременно избягвайте да гризете или дърпате изсъхналите кожички, мажете ги обилно с етерични масла, като най-подходящи за целта са бадемовото и кокосово масло, избягвайте да ядете цитрусови плодове, ябълки и киви.

You Might Also Like