Новости в стоматологията

Час за зъболекар… най-рано след 2 години!

Гледали ли сте филма на Майкъл Мур „Sicko“, илюстриращ състоянието на американската здравноосигурителна система и трудностите, които съпътстват пациентите, когато имат нужда от реална помощ. Вноските са високи, нивото на обслужване незадоволително, а болничните сметки за лечение на сериозни заболявания понякога са шестцифрени.

Финансовата криза обаче не е причина за това, което се случва в Европа и САЩ.

Последната година е отчетено рязко повишаване на случаите на зъбни абсцеси, което говори за отложена зъболекарска помощ. В малките, а и недотам малки градове в Европа ( особено във Франция и Ирландия ), както и в САЩ, има остър недостиг на специалисти. Часове се записват най-рано за след 3-4 седмици, а в най-лошия случай след 1-2 години, независимо че имате здравна застраховка.

Във Великобритания заради здравните реформи, голяма част от зъболекарите преминават на изцяло частна практика спирайки да обслужват хора със здравни застраховки, които се налага или да плащат в пълен размер стоматологичните манипулации или да сменят зъболекаря си и да чакат с месеци час за прием при зъболекар, който работи със здравната каса. Ако се разхождате из Виена и се загледате в табелките на зъболекарските кабинети, бързо ще забележите, че на повечето пише „Keine Kassen“, което означава, че няма да ви приемат здравната застраховка, която плащате „по каса“ и ще се наложи да покриете цялата стойност на лечението си, ако се лекувате в този кабинет.

В големите градове в САЩ се налaга да изчакате за свободен час до 3-4 седмици, а в малките градчета още по-дълго. В Австралия пациенти се оплакват, че за да ползват обществената здравна мрежа и да си запишат час при зъболекар чакат между 2 и 5 години, а в повечето частни кабинети в по-малките градчета няма свободни часове за 1 година напред.

Ако посещавате от дълго време даден специалист, то имате шанс той да ви приеме и по-рано, тъй като сте негов „стар“ пациент. Разбира се, нужно е да си вземете отпуск в деня, когато ви е записан час, тъй като може да чакате доста, въпреки че имате час. Това е нормална практика във Франция, където може при записан час да се наложи да изчакате в чакалнята допълнително между 2-3 часа.

Здравните каси, застрахователните компании и здравните фондове по цял свят имат сходна политика в резултат на което повечето зъболекари отказват да работят с тях или сключват договор и обслужват само конкретен списък с манипулации. Традиционно цялото протезиране, което включва поставянето на зъбни импланти, мостове и корони, както и протезите или не се покриват или се покриват частично.

Ниските цени, които здравните каси залагат за извършените в зъболекарския кабинет манипулации са основна причина специалистите да не проявяват интерес да работят с тях. Допълнителните проблеми по изплащането на сумите им от изработеното, както и значителната бумащина и бюрокрация също охладняват ентусиазма. От друга страна това налага и промяна в стила им на работа, тъй като се използват по-евтини материли и по-остарели методи на лечение.

Търсенето на по-евтино, но качествено лечение, принуждава много хора да пътуват до други държави, където да получат същото лечение на много по-приемливи цени. Например лечението със зъбни импланти е почти 3 пъти по-евтино в България от същото проведено в страна от Западна Европа и ЕС. Разликата в цените на лечението в различни страни е основен движещ фактор в този нов бизнес – денталния туризъм. Много европейци се лекуват в Унгария или България, където лечението им излиза поне наполовина по-евтино; скандинавците, основно шведи и финландци, предпочитат близката Естония и най-вече Талин, където има модерни клиники, предлагащи първокласно лечение на много по-достъпни цени; много американци ходят на „дентален туризъм“ в клиники в Тайланд или Европа.

You Might Also Like