Нови технологии

Микроимпланти подпомагат бързото подреждане на зъбите с брекети

TAD имплантите се използват, когато самостоятелно брекетите не са достатъчни и улесняват позиционирането на някои много трудни за преместване зъби.


Подреждане на зъбите с брекети за двойно по-малко време

Много деца преминават през ортодонтско лечение чрез което кривите им зъбки идват на нормалните си места, създавайки една хубава усмивка и добро самочувствие.

Красотата

Видове усмивки

Усмивката е най-атрактивната част от визията ни, която привлича 47% от вниманието на хората върху нас, като създава първото впечатление и определя отношенията ни с околните.


Какво определя цвета на зъбите?

Усмивката е най-атрактивната част от визията ни, която привлича 47% от вниманието на хората върху нас, като създава първото впечатление и определя отношенията ни с околните.

Новости в зъбната имплантология

Революционен трабекуларен имплант

Трабекуларният метал се използва повече от 10 години в други ортопедични импланти и представлява триизмерен, биосъвместим материал, наподобяващ естествена кост.


Настояще и бъдеще на зъбните импланти

Дългият живот изисква и по-дълго поддържане на здравето, в това число и зъбите. Сега на тях им се налага да ни “служат” двойно по-дълго, което завишава рисковете да страдат от кариес и да ги загубим.

Зъбни Импланти

Така изглеждат едни от най-употребяваните днес зъбни импланти.

Зъбните импланти представляват изкуствени заместители на загубени зъби и се използват в протетичната стоматология като опори за мостове и корони. Има няколко типа зъбни импланти. Основната класификация ги подразделя на остеоинтегрирани и фиброинтегрирани импланти. Ранните импланти, които са вече в историята са създавали много слаба връзка и често са били отхвърляни от организма или са създавали усложнения ( субпериосталните и ножовидни импланти ).

Най-използваните и най-успешни зъбни импланти днес са остеоинтегрираните винтови титанови импланти, които са базирани на фундаменталните открития на шведския професор Per-Ingvar Brånemark, който в своите изследвания отпреди 40 години поставя началото на съвременната имплантология. Той потвърждава експериментално, че титанът имплантиран в кост бива обграждан от новообразувана кост, образуваща плътна връзка с него, явление наречено от него остеоинтеграция ( osseointegration ). Това е забележителен процес, който не се наблюдава често в природата, а именно създаването на здрава връзка между жива тъкан ( кост ) и чуждо тяло ( титан/метал ). Така се формира структурно и функционално единство между костта и импланта.

dental-implant-placement

След като имплантологията преживя своя бум, разнообразието от импланти и имплатологични системи е трудно да се опише. Може да използваме различни критерии за класифицирането им. Според формата си 98% от съвременните импланти са винтови. Според материала от който са изработени класацията води титанът, но има  и такива изработени от керамика. Най-голямото разнообразие обаче се дължи на видовете имплантни повърхности, всъщност най-важната тяхна част. За да се създаде максимално здрава връзка между импланта и костта, специалистите изпробват различни видове повърхности и покрития на имплантите с цел контактната повърхност между тях да стане възможно най-голяма. Има импланти с различно гъста резба, със специални нарези на върха, с различни покрития – хидроксилапатит или трифосфорни комплекси, киселинно или лазерно разграпавена повърхност.

Имплантите позволяват да се възстанови дъвкателната способност на хора, които са загубили голяма част от естествените си зъби. Много удачно е поставянето на имплант в случаите, когато има един единствен липсващ зъб, тъй като това позволява да се възстанови зъбната редица без да се изпиляват съседни зъби за изработване на мост.

Друг подходящ случай е този при които има загубени задни зъби. На тяхно място могат да се поставят импланти, които да служат като задна опора и заедно с по-напред разположените естествени зъби да се използвайки при изработването на мост.

Импланти се поставят и в случай на пълно обеззъбяване, като те осигуряват много стабилна опора на наличните тотални протези и създават по голям комфорт и стабилност. Използват се минимум по 4 импланта в една челюст или т.нар. All-on-4, върху които се поставя да лежи цялата тотална протеза.

all-on-4-implant-research

А когато става дума за терминология е добре да знаем, че на български език е правилно да се каже имплант или имплантат, но не и имплантант.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ > Как се поставят имплантите?

Related Posts with Thumbnails