Ортодонтия и брекети

Деймън – последно поколение брекети

Брекетите имат доста дълга история от тяхната първоначална форма изобретена от бащата на съвременната ортодонтия Едуард Енгъл до днешните съвременни системи.

Системата Деймън ( Damon braces ) е наистина върхово постижение в подреждането на зъбите и лечението на ортодонтските проблеми, тъй като елиминира огромна част от недостатъците на класическите брекети.

Деймън брекетите се различават много от конвенционалните, тъй като позволяват много свободно плъзгане на отделния брекет по металната дъга, без да се упражняват излишни сили.

Използват се по-малки по размер брекети, което създава удобство на пациентите, залепени са върху по-малка повърхност на зъба. Брекетите са с автоматични микроключалки, което позволява лесното поставяне на еластичните дъги, както и свободно движение на брекета. Липсата на триене между брекетите и еластичните дъги улеснява бързото преместване на зъбите, като не ги товари излишно със сили, които биха им навредили.

Системата брекети Деймън има вече няколко генерации, като във всяка се интегрират нови подобрения. Концепцията й е насочена към правилното подреждане на зъбите без да се налага вадене на зъби, нещо което често се прилагаше при класическото лечение, когато липсва достатъчно място за правилното подреждане на зъбните дъги.

Пациентите със силно струпване на зъбите и липса на място често се лишаваха от по един зъб симетрично от двете страни на челюстта, за да се „освободи“ място за правилното нареждане на останалите. Този тип ортодонтско лечение се прилага все по-рядко в днешно време, само в определени случаи на много сериозна липса на място. Стремежът е да се подредят разместените зъби без да се налага вадене и сериозно преподреждане. Красивата усмивка и „равните зъби“ не са самоцел, нужно е да се постигне и функционална захапка, което означава да можем да се храним нормално.

You Might Also Like