Новости в стоматологията

Киберхондрията или защо да не се лекуваме онлайн

Интернет потребителите непрекъснато се увеличават. У нас вече над 2,5 милиона българи ползват мрежата. В нея освен всички останали опасности вече има и още една – киберхондрията, която се определя като хипохондрията на съвремието, придобита вследствие на неправилно разбиране и ползване на медицинска информация достъпна в Интернет.

Мрежата предоставя почти безграничен свободен достъп до специализирана медицинска информация. Тя може да помогне не само на професионалистите, но да стане достояние на хора без медицинско образование. И докато тя служи за подобряване на общата култура по въпросите на здравето и заболяванията, както и как да се предпазим от здравословни проблеми, ако се доверим на собствената си преценка, това може да се превърне в източник на неправилни заключения, прилагане на самолечение и влошаване на физическото и психическото състояние.

Все по-често хората се обръщат директно към мрежата и търсят в Google конкретни симптоми, информация за заболявания, медикаменти, схеми на лечение, мнения на други хора с подобни или сходни заболявания. Търсачката Google дори участва в общ проект с различни здравни агенции в САЩ, който цели бързо проследяване на развитието на грипните епидемии. Ако хората в определен регион започнат да търсят в търсачката информация за симптоми като „главоболие, температура, втрисане и т.н.“ това показва повишена заболеваемост от грип. Тази информация може да послужи за локализиране, проследяване и овладяване на грипните епидемии.

„Стремежът да се научи повече за симптомите на едни или други болести, което само по себе си може да се приветства, в повечето случаи води до обратния ефект, провокирайки появата на тревога и страх при относително здрави хора. Особено сред онези, които не разбират нищо от медицина и нямат висок образователен ценз“, твърдят авторите на проучването Райън Уайт и Ерик Хорвитц.

Повечето медицински компании поддържат сайтове, където предоставят информация за заболявания, методи на лечение и лекарствени продукти, като тя има само образователен характер.

В Интернет форумите обаче много често дискусиите преминават чисто информативната роля. Потребителите коментират различни симптоми, привеждат различни „цитати“ от сайтове, което в повечето случаи е подвеждащо. Наглед безобидни симптоми се представят за сериозно заболяване, а често сериозните симптоми се подценяват, дават се съвети за отлагане на лечението или за използването на алтернативни и съмнителни „домашни“ методи. Обменя се информация за действието, дозировката и схемата на лекарствени продукти, чийто прием съвсем не е препоръчителен без лекарско назначение. Заключенията се правят на принципа „щом е помогнало на мен, ще помогне и на теб“ или „пробвай, няма да ти навреди“, което не отчита спецификата на отделния организъм, съпътстващите заболявания, приеманите медикаменти, алергии, възраст, конкретната диагноза и т.н. Това освен че може да доведе до самолечение с труднопредсказуеми последствия, води до формиране на грешна представа за реалното заболяване от което човек страда.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ > Киберхондрията или какво казва д-р WEB за вашите симптоми <

Немалка част от хората са предразположени към автосугестия, те са убедени, че имат конкретни симптоми и че страдат от определено заболяване. Съзнателно подвеждат лекарите в желанието си да ги насочат към „правилната диагноза“, което силно затруднява поставянето на истинска диагноза. Подобни пациенти често не съдействат на лекарите и приемат назначенията им с недоверие.

Всеки един случай на поява на притеснителни симптоми е повод да се обърнете към доверения ви лекар или стоматолог, а не да бързате да прибягвате до самолечение. Най-малкото, което може да направите, е да се консултирате с него.

Съветът ни към всеки решил да предприеме каквото и да е самолечение е преди това да не изключва възможността да се консултира с димпломиран специалист преди да се впусне в търсене в Интернет и тематичните форуми и здравни сайтове. Здравните сайтове трябва да имат за цел да повишат общомедицинската култура, а не да дават „готови рецепти“ за лечение на всякакви болести.

You Might Also Like