Хигиена и Профилактика

10 важни неща за зъбите

Запазването на блестящото здраве на усмивката ни е ежедневна грижа, изразяваща се в това – всяка сутрин и вечер зъбите ни да получават своите минути внимание. Зъбите обаче са любопитни в много аспекти. Ето 10 интересни факта за тях, които е полезно да знаете:

1 Емайлът, който покрива зъбите ни, е най-твърдата субстанция в човешкото тяло. Изгражда се от минерала хидроксилапатит ( наричан още кристален калциев фосфат ), но дори и много твърд става лесна мишена за бактериите, които отделят киселини вследствие на обработката на захарите в устата. Киселинната атака върху емайла води до развитието на зъбен кариес. Миенето на зъбите с четка и паста за зъби елиминира плаката по зъбите и с това вредните бактерии, способни да предизвикат кариес.

2 Почти 25% от хората в САЩ са изгубили всичките си зъби в определен етап от живота си и се нуждаят от протезиране или пълно възстановяване със зъбни импланти.

3 Зъбите макар и да поникват в устата месеци след раждането на детето, се оформят и остават „скрити“ в челюстите още от периода на вътреутробното развитие. Пълноценната диета на бременната жена е важна не само за протичането на една безпроблемна бременност, но най-вече за пълноценното изграждане на тялото на детето. Зародишите на млечните зъбки се залагат в детските челюсти между 11-19 седмица от бременността, а тези на постоянните зъби между 3 месец до 2-рата година след раждането.

4 Мъдреците ( wisdom teeth ) са получили това име именно защото се появяват в устата на доста улегнала възраст между 20-28 години, но нерядко поникват тепърва и след 30 годишна възраст. Дори да нямате поникнали мъдреци, то не е изключено те да изчакват своя пробив, скрити дълбоко в костта. Някои хора обаче се раждат без зародиши на тези зъби и никога нямат проблем с тях.

Всеки един от нас произвежда над 370 000 литра слюнка през целия си живот, а тя има важна роля в предпазването от кариес, както и при храносмилането на храната ни. Слюнката има важна роля както за храносмилането и сдъвкването на храната, така и за предпазването на тялото от вредни субстанции попаднали в устата. Тя също така „измива“ зъбите и пречи на образуването на зъбна плака. Някои вредни навици, като дишането с отворена уста, ограничената консумация на течности, пушенето и пиенето на много концентрати, водят до сухота в устата и значително по-бързо развитие на кариес, както и лош дъх.

Кариесът е второто най-разпространено заболяване след настинката и засяга повече от 98% от хората. Изследването на останки от древни предци на човека са показали, че кариесът е много старо заболяване, но е особено зачестило в сегашната епоха, най-вече заради консумацията на обработена храна, твърде много захар, тестени храни и газирани напитки.

7 Хората предпочитат сините на цвят четки за зъби пред червените. Сещате ли се защо?

8 През Средновековието се е вярвало, че за да премине болката в зъбите трябва да целунете магаре. Има някакъв резон в това „лечение“ и то се крие в промяната на доминантата. Ако ви боли зъб, но ви се случи друго – по-неприятно преживяване – то вниманието на мозъка ще се премести върху него и зъбът ще ви боли по-малко.

9 Годишно купуваме над 15 метра конец за зъби, но за да сме ефективни в ежедневното почистването на зъбите с конец  трябва да купуваме 120 метра.

10 Има само едно правило за зъбното здраве след миенето на зъбите с четка и паста, а именно: Посещавайте личния си зъболекар поне два пъти годишно за задължителна профилактика. Така със сигурност ще си спестите много часове в „оправяне на зъби“, когато проблемите се натрупат.

You Might Also Like